Tips voor het bezoek aan de dierenarts
Je moet met je hond naar de dierenarts. Hoe pak je dit het beste aan, zodat deze afspraak zo ontspannen mogelijk verloopt? Wij hebben de beste tips voor het bezoek aan de dierenarts voor je op een rij gezet.
Wat doe je voordat je naar de dierenarts gaat?
- Je laat je hond goed uit.
- Schrijf al je vragen op en neem het entingsboekje mee.
- Is de hond erg onrustig of misschien zelfs agressief, laat hem dan in de auto wachten of maak een afspraak op een tijdstip dat het niet druk is in de praktijk. Ook als je voor de eerste keer met je pup gaat, is het verstandig om een afspraak te maken en niet te kiezen voor het vrije spreekuur.
- Heb je het vermoeden dat je hond een besmettelijke ziekte heeft of dat hij veel pijn heeft, meldt dit dan van tevoren en wacht buiten of in de auto totdat je aan de beurt bent.
Tips voor in de wachtkamer
- Ga altijd als eerste door de deur, want je weet nooit wat je achter de deur kunt verwachten.
- Laat je hond geen contact maken met andere honden en huisdieren. Dit om ongewenst gedrag te voorkomen, maar ook omdat je niet weet waarom andere dieren daar zijn. Misschien hebben ze wel een besmettelijke ziekte of voelen ze zich super ellendig en reageren daarom anders (misschien wel agressief). Een konijn of kat is vaak heel bang zijn voor honden en ze zijn waarschijnlijk al in de stress; dit wil je niet nog eens verergeren. Je eigen hond kan ook erg opgewonden raken van al die prikkels. Dus voorkom dit en vermijd alle contact met andere dieren.
- Laat de hond nóóit onbeheerd achter. De omstandigheden in de wachtkamer zijn onvoorspelbaar en er wachten misschien ook honden met gedragsproblemen of die zich niet lekker voelen of pijn hebben.
- Laat kinderen nóóit de hond vasthouden in de wachtkamer; ook niet als jij even weg wilt of moet!
- De hond zit altijd aan de lijn; kort en bij een katrol op de rem! In de bench is ook een optie voor kleine honden.
- Houd je hond liefst tussen je benen in de zit of af en beloon hem met je stem en brokjes. Laat de hond zelf zijn positie kiezen, maar geef hem géén gesproken commando.
- Vraagt je hond om steun, geef hem die dan. Hij zal zich hierdoor veiliger voelen. Bij honden werkt het eigenlijk net zo als bij kinderen; als een kind bang is en hij klampt zich aan je vast, zal de angst niet minder worden als je hem of haar negeert of wegduwt. Juist door het kind bij je te nemen en vast te houden, zal hij zich veilig voelen. Dit geldt ook voor honden.
- Angst of stress mogen nooit bestraft worden! Is een hond echt in de stress, dan merk je dit bijvoorbeeld doordat hij geen koekjes meer aanneemt. Beloon hem daarom juist op de momenten dat hij rustig is en spreek hem geruststellend toe. ‘Borstelen’ (de nekharen overeind zetten) is trouwens ook een teken van stress.
- Bij elke beweging houd je de hond kort aan de lijn en begeleidt hem met een brok of koekje tegen de neus; je doet dit als je de wachtkamer binnen wandelt, als je van de wachtkamer naar de behandelkamer gaat en als je de behandelkamer weer uit loopt.
- Vraag aan de balie of het goed is dat je eerst je hond terugbrengt naar de auto voordat je afrekent.
Tips voor in de spreekkamer
- Vertel duidelijk de klacht of stel je vragen.
- Laat de hond niet zelf op de tafel springen.
- Houd je hond rustig en ontspannen vast en blijf zoveel mogelijk bij de kop van de hond.
- Beloon hem met je stem en brokjes (neemt hij geen brokje meer aan dan heeft hij echt stress).
- Ook hier is de hond altijd vast aan de lijn.
- Bij het verlaten van de spreekkamer houd je je hond weer kort aangelijnd en een brok tegen de neus.
- Vraag of het goed is dat je eerst je hond terugbrengt naar de auto voordat je afrekent.
Richt je aandacht vooral op wat je hond goed doet en beloon hem hiervoor. Vermijd boven alles dat je alleen maar reageert op ongewenst gedrag. Bestraf nooit angst of stress; je hond krijgt alleen maar meer stress en leert dat de dierenarts echt vervelend is.
Tot slot nog twee tips van de dierenarts
- Moet de hond een snuitje om, doe dit dan al in de auto en niet pas in de praktijk.
- Leer de hond thuis al dat aanraken leuk is en ondertitel wat je doet: oortjes kijken, tandjes kijken, pootjes aanraken enz.
Lees in dit blog hoe je een pup leert dat het leuk is in de wachtkamer en bij de dierenarts.
Wachtkamertraining bij de dierenarts