Dierenartstraining in de wachtkamer

Hoe maak ik een bezoekje aan de dierenarts zo leuk en ontspannen mogelijk voor mijn hond?

De dierenarts, geen enkele hond ontkomt eraan. En dus jij als baasje, of beter gezegd begeleider, ook niet. Hoe kun je ervoor zorgen dat een bezoekje aan de dierenarts zo ontspannen mogelijk verloopt? Niet alleen voor jou, maar ook voor je hond? Daarom besteden we deze keer aandacht aan de ‘wachtkamer oefening’.

 

Veel honden zijn bang zodra ze één poot over de drempel van de dierenartspraktijk zetten. Meestal hebben vervelende ervaringen in het verleden geleerd, dat achter deze deur niet veel goeds te verwachten valt. En dat betekent dat een bezoekje aan de dierenarts voor hond en baasje niet altijd een pretje is. Het goede nieuws is: dit kun je voorkomen! De eerste indruk die je hond bij de dierenarts krijgt, is meestal een blijvende. Dus als jij er nou voor zorgt dat het eerste bezoekje aan de dierenarts een positieve en prettige ervaring voor jouw hond oplevert, dan zit je goed.

 

Hoe pak je dit aan? Voordat je de eerste ‘echte’ afspraak bij de dierenarts hebt, ga je gewoon al een paar keer met je hond op bezoek in de praktijk. Niemand zal hier een probleem van maken. Sterker nog, de dierenarts is alleen maar gebaat bij een zo ontspannen mogelijke patiënt en zal jouw inspanningen van harte toejuichen.

 

Als je met je hond voor de eerste keer de praktijk binnenwandelt, wordt hij meteen geconfronteerd met allerlei nieuwe luchtjes, geluiden en andere prikkels. Geef hem de kans om hier alvast aan te wennen zonder dat de dierenarts ook nog gekke, enge dingen met hem doet. Beloon de hond met lekkers in de wachtkamer. Als er niemand zit te wachten, dan maak gebruik van die gelegenheid en speel even met hem in de ruimte.

 

De volgende keer dat je zonder afspraak op bezoek gaat, kun je hem een keer op de weegschaal zetten (vergeet niet om iets lekkers bij de hand te hebben!). Het is helemaal super als de dierenarts zelf of een assistente (in een witte jas!) jouw hond ook een koekje geven, dan wordt het namelijk helemaal een feestje.

 

Het derde informele dierenartsbezoekje grijp je aan om weer even gezellig in de wachtkamer te verpozen, opnieuw het tochtje naar de weegschaal te maken en deze keer maak je persoonlijk een afspraak voor de 9 of 12 weken enting.

 

De eerst drie bezoekjes aan de dierenartspraktijk waren als het goed is een feest voor je hond en de eerste indruk is uiterst positief voor hem.

 

Wat is het doel van de wachtkamer oefening?

Het doel van deze oefening is dat hond en baas in de toekomst de dierenarts op een zo rustig mogelijke manier kunnen bezoeken, maar ook dat andere bazen met honden, katten, konijnen enz. geen last hebben van jouw hond. Jouw hond leert: wachten in de wachtkamer is leuk.

 

Dit is een oefening zonder gesproken commando’s!

Tijdens de wachtkamer oefening (en ook later als je echt een afspraak hebt bij dierenarts) geef je je hond geen gesproken commando. Niet in de wachtkamer en ook niet in de spreekkamer. Waarom niet?

  1. Vaak ben je als baas zelf ook een beetje gespannen bij de dierenarts, waardoor bekende commando’s minder duidelijk zijn voor je hond, zelfs als hij ze thuis perfect beheerst. Je wordt sneller boos als je gespannen bent en dat is niet eerlijk naar de hond. Het is daarom verstandig om alle oefeningen met hulpen, maar zonder commando’s uit te voeren.
  2. Daarnaast zijn er zoveel prikkels te verwerken, waardoor het erg moeilijk is voor je hond om een commando echt goed op te volgen ook al gaat het thuis super.
  3. Als de hond in de spreekkamer wordt onderworpen aan een vervelende behandeling en jij geeft een gesproken commando, dan kan het zomaar gebeuren dat de hond dit commando koppelt aan die negatieve ervaring. Bijvoorbeeld: ‘staan’ en het schoonmaken van de anaalklieren… Dit hoeft verder geen betoog, toch? Help je hond dus in positie te krijgen met je handhulp en brok zonder commando.

 

En dan is het zover: de eerste echte afspraak bij de dierenarts. In deze blog hebben we alle tips voor je op een rijtje, zodat ook dit bezoek zo ontspannen mogelijk verloopt: Tips voor het bezoek aan de dierenarts