Jippie, we krijgen een pup! 8 Tips voor een goede voorbereiding.

De kogel is door de kerk: er komt een nieuwe pup! Vreugde alom. Je hebt van tevoren goed nagedacht over deze beslissing. Je hebt gekozen voor een bepaald ras en uiteraard heb je hier al alles over gelezen. Je weet inmiddels ook waar je de pup gaat kopen. En nu? De tijd van de puppy-voorpret is aangebroken; een naam bedenken en leuke spulletjes kopen. Maar er is meer… Ik heb 8 tips en vragen voor je op een rij gezet, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op de komst van je nieuwe huisgenootje.

 

8 Tips voor een goede voorbereiding:

 

  1. Zorg voor een heerlijke slaapplek, veilig speelgoed en kauwmateriaal. 
  2. Ga je een halsband aanschaffen of kies je voor een tuigje? 
  3. Zorg dat je huis én tuin puppy-proof zijn. Waardevolle spullen kun je beter tijdelijk wegzetten. Ga desnoods eens op de grond zitten en bekijk je huis door de ogen van de pup. Realiseer je dat voor hem alles nieuw en interessant is en hij overal graag even zijn tandjes inzet om het te onderzoeken.

Als er veel giftige planten in je tuin staan (google maar een op ‘giftige planen voor honden'!) of als je niet wilt dat je tuin wordt omgewoeld, dan is het een goed idee om een stuk(je) van je tuin af te zetten. Mag je pup hier ook (op een bepaald plekje) zijn behoefte doen of mag hij dat alleen buitenshuis?

Probeer alles in en rond huis zoveel mogelijk aan te passen om het voor je pup zo veilig mogelijk te maken én om te voorkomen dat hij de fout ingaat. Bedenk dat het veel gemakkelijker is om je pup iets goeds aan te leren, dan om ongewenst gedrag achteraf weer af te leren. Vooral als dat ongewenste gedrag een beloning voor de pup oplevert.  

 

  1. Naar welke dierenarts ga je?
  2. Naar welke hondenschool ga je?
  3. Moet de hond naar een trimsalon? Zo ja, waar?
  4. Als je op vakantie gaat, gaat de hond dan mee of moet hij naar een opvangadres?

 

Ga van tevoren eens kijken bij verschillende aanbieders van deze diensten, zodat je een goede keuze kunt maken.

 

  1. Bepaal de regels in huis en bespreek deze met het hele gezin. Spreek met elkaar af wat de pup wel mag en wat hij niet mag. Dit biedt duidelijkheid aan de pup, vooral omdat iedereen consequent dezelfde regels hanteert. Waar moet je zoal over nadenken?

 

√ Mag de hond op de bank? Als hij nu op de bank mag, dan mag hij dat ook als hij volwassen is of nat en vies.

√ Wie laat de hond wanneer uit? Ook als het regent, moet hij naar buiten. Laat kleine kinderen nooit alleen met de hond op straat wandelen! Ook al kan het kind het hondje goed houden, er zijn helaas soms ook honden op de straat die niet zo aardig zijn tegen jouw pup.

√ Wie geeft de hond eten? Waar staat zijn voerbak? Vertel de kinderen dat ze hond met rust laten tijdens het eten.

√ Waar is de hond als jullie zelf aan tafel zitten?

√ Mag er binnen worden gespeeld of alleen buiten?

√ Wie gaat er met de pup naar de training?

√ Spreek samen af welke commando’s jullie gaan gebruiken.

√ Waar slaapt de pup; in de bench of in een mand? Als de pup op zijn plekje ligt, moet hij met rust worden gelaten; het is vooral zaak dat de kinderen dit weten en begrijpen.

√ Hoe leren we de pup wandelen zonder te trekken? Mag de hond links en rechts lopen? Mag hij wel of niet snuffelen?

√ Waar is de pup als er bezoek komt? Mag hij de gasten meteen bij binnenkomst begroeten of laat je hem er pas bij als iedereen binnen is en rustig zit?             

Je ziet het, heel wat vragen om serieus over na te denken voordat je puppert komt.

Bedenk goed bij álles wat je doet: wat je pup nu mag, mag hij óók als hij volwassen is. Je kunt je pup maar een keer opvoeden en als je dat meteen goed doet, heb je daar een hondenleven lang plezier van!

 

Wij wensen jullie héél véél puppypret en succes bij de opvoeding!

Team School4Dogs